1912 - 1917

Την 1η Ιανουαρίου (19 Δεκεμβρίου 1911 με το Ιουλιανό ημερολόγιο) γεννιέται ο Νικηφόρος Βρεττάκος στις Κροκεές (Λεβέτσοβα) Λακωνίας. Είναι το δεύτερο, από τα έξι παιδιά, του Κωνσταντίνου Βρεττάκου και της Ευγενίας Παντελεάκη. Περνά τα νηπιακά του χρόνια στο πατρικό κτήμα στην περιοχή Πλούμιτσα, όπου υπάρχουν μόνον τα δύο μεγάλα σπίτια, του πατέρα και του θείου του και το οικογενειακό εκκλησάκι του Αη-Γιώργη. Ο τόπος αυτός του φυσικού κάλλους και της παιδικής αμεριμνησίας θα επιδράσει καταλυτικά στη ψυχοσύνθεση του Νικηφόρου και στη διαμόρφωση της ποιητικής του ιδιοσυγκρασίας.

1917 - 1928

Το 1917 η οικογένεια μετακομίζει στις Κροκεές. Ο Νικηφόρος εγγράφεται μαθητής στο Δημοτικό σχολείο του χωριού. Το 1921 τελειώνει το Δημοτικό και συνεχίζει στο Ημιγυμνάσιο Κροκεών από το οποίο παρά τις οικονομικές δυσχέρειες και τη βαριά αρρώστια του πατέρα του, αποφοιτά το 1923. Στη συνέχεια εγγράφεται στο Γυμνασίο Γυθείου όπου φοιτά με πολλές δυσκολίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της οικογένειάς του. Συγκατοικεί με τον φίλο του Θαλή Κουτούπη. Στο ίδιο σχολείο, στην περίοδο αυτή, φοιτά και ο Γιάννης Ρίτσος. Το 1928 δίνει δύο διαλέξεις στην Εμπορική Λέσχη Γυθείου με θέματα από "τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία ως τη διάσπαση του ατόμου".

1929 - 1933

Τον Νοέμβριο ο Νικηφόρος φεύγει για την Αθήνα με όνειρο να συνεχίσει τις σπουδές του, ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί κάτω από την πίεση της ανάγκης για άμεση εύρεση εργασίας. Το Δεκέμβριο εκδίδεται η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Κάτω από σκιές και φώτα".

Το 1932 υπηρετεί στο στρατό ως προστάτης πολυμελούς οικογένειας και το 1933 εκδίδεται η ποιητική συλλογή του "Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων". Ο Κωστής Παλαμάς ζητά να τον γνωρίσει.

1934 - 1937

Γνωρίζεται με τη φοιτήτρια της φιλολογίας Καλλιόπη Αποστολίδη με την οποία παντρεύονται στις 20 Αυγούστου. Εργάζονται και οι δυο ως ημερομίσθιοι γραφείς στις Γενικές Αποθήκες Στρατού στον Πειραιά. Το 1936 γεννιέται η κόρη του Τζένη (Ευγενία Παπαδημητρίου). Οδηγείται στην πυρά από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου το βιβλίο του "Ο Πόλεμος" που είχε κυκλοφορήσει τον προηγούμενο χρόνο. Το 1937 κυκλοφορεί "Η Επιστολή του Κύκνου".

Σύνδεση - Login